Wil jij in een prachtig stukje bos midden in de stad een te gek spel voor kinderen van 11 tot 15 jaar verzorgen? Hou je van buiten zijn en ben je niet bang om vies te worden? Ben jij creatief, avontuurlijk, verantwoordelijk en een teamspeler? Laat je dan uitdagen en word scoutsleider bij Scouting!

Wat is scouting?

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Al vanaf 4 jaar ben je welkom bij Scouting, waar je iedere week weer uitdagende activiteiten doet. Bij Scouting zijn meer dan 25.000 vrijwilligers actief om kinderen en jongeren iedere week een uitdagend spelaanbod te bieden.

Wie zijn de scouts?

De jongens en meiden van 11 tot en met 15 jaar heten 'scouts'. Scouts zijn niet meer bezig met het spelen in thema, zoals bij de bevers (4-7 jaar) en de welpen (7-11 jaar) het geval is. Bij de scouts ligt de focus op het bewust ontwikkelen van hun scoutingkennis en -vaardigheden. Ze leren bijvoorbeeld zelfstandig koken en wat daarbij komt kijken. De scouts zitten in een ploeg met een leider en een assistentleider. Tijdens een kamp moeten ze samenwerken bij het opbouwen van hun tent en keuken.

Zelfstandigheid

Naast samenwerking en elkaar helpen als er lastige uitdagingen zijn, is het ook belangrijk dat scouts (een deel van) een opkomst leren organiseren. Een groep scouts wordt op deze manier relatief zelfstandig en voorbereid op de volgende speltak, de explorers, waarin ze zelf activiteiten gaan organiseren. Zo blijven scouts zich steeds verder ontwikkelen, dit heet bij Scouting de 'doorlopende leerlijn'.

Wat zijn mijn bezigheden?

Wat betekent het nou eigenlijk om leiding te zijn? Bovenal bied je kinderen en jongeren een fantastische vrijetijdsbesteding waarin ze hun grenzen verleggen. Het belangrijkste wat je daarbij als leidinggevende doet, is het zorgen voor de juiste omstandigheden waarin de jeugdleden optimaal hun spel kunnen spelen. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar gezamenlijk als leidingteam.
Buiten deze 'opkomsten' bereid je als leidingteam het programma en de eventuele kampen voor. Dit kost je gemiddeld een paar uur per week.

Wat krijg je er voor terug?

  • Plezier van de kinderen
  • Voldoening om kinderen of jongeren iets geleerd te hebben
  • De mogelijkheid om jezelf te ontplooien binnen een dynamische vereniging. Het opleidingsprogramma Scouting Academy helpt je je leidingcompetenties te ontwikkelen. En wat je vervolgens binnen Scouting leert, komt ook buiten Scouting, op school of op je werk, weer van pas!
  • Ervaring krijgen in het leiding geven
  • Veel gezelligheid
  • Nieuwe kennissen en vrienden
  • Gratis cursussen volgen (denk bijvoorbeeld aan een EHBO- of communicatietraining)
  • Eventuele studiepunten voor bepaalde opleidingen
  • Gratis Lidmaatschap Scouting Nederland

Wil je meer weten?

We vertellen je alles over scouting, leidinggeven en de Gaaientroep. We maken graag vrijblijvend kennis. Ook als je geen scoutingervaring hebt ben je van harte welkom.

Als je meer informatie wil, neem dan contact op met een van onze groepsbegeleiders, Onno Nijhof, onno@sw3lbp.nl of Marit Berends, marit@sw3lbp.nl.